Totalul afișărilor de pagină

luni, 15 august 2011

Asociaţia "Adevăr şi Dreptate" pierde procesul împotriva candidaturii lui Voiculescu

Curtea Constituţională a decis, în data de 6 noiembrie 2008, că articolul din ordonanţa de modificare a legii pentru alegerile parlamentare, invocat ca neconstituţional de Asociaţia Adevăr şi Dreptate în procesul privind candidatura la Senat a lui Dan Voiculescu, este conform cu legea fundamentală.

Curtea de Apel Bucureşti decisese, pe 26 octombrie 2008, să trimită la Curtea Constituţională contestaţia privind candidatura lui Dan Voiculescu pentru Senat, după ce judecătorii au admis o excepţia de neconstituţionalitate privind un articol din ordonanţa de modificare a legii pentru alegerile parlamentare.

În cadrul şedinţei de judecată din 26 octombrie, avocatul Asociaţiei "Adevăr şi Dreptate" a ridicat excepţia de neconstituţionalitate cu privire la articolul din Ordonanţa de Urgenţă nr. 97/2008 referitor la termenul în care poate fi contestată o candidatură. Avocatul a arătat că termenul pentru a contesta o decizie a Biroului Electoral Municipal era, iniţial, de 72 de ore, iar prin ordonanţa contestată s-a redus la 48 de ore. El a mai spus că această ordonanţă încalcă articolul din legea fundamentală care spune că o ordonanţă de urgenţă nu poate afecta drepturile electorale.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Sergiu Andon, a spus, la ieşirea din sala de judecată, că Dan Voiculescu îşi va continua campania electorală. "Voiculescu are o decizie a Biroului Electoral Municipal prin care i s-a acceptat candidatura şi o hotărâre a tribunalului prin care s-a respins contestaţia formulată de Asociaţia Adevăr şi Dreptate. Curtea de Apel Bucureşti nu s-a pronunţat asupra contestaţiei, deci nu există impedimente ca viitorul senator să-şi continue campania", a declarat Sergiu Andon.

Vicepreşedintele Asociaţiei "Adevăr şi Dreptate", Viorel Ene, a atacat cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti decizia din 24 octombrie a Tribunalului Bucureşti, care i-a respins cererea de anulare a candidaturii lui Dan Voiculescu la Senat, considerând tardivă contestaţia.
"Tribunalul constată că acceptarea de către biroul electoral de circumscripţie a unei candidaturi se face în 24 de ore de la depunere prin decizie şi poate fi contestată de către cetăţenii cu drept de vot, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, în termen de cel mult 48 de ore de la afişarea deciziei de acceptare", se arată în motivarea deciziei din 24 octombrie, prin care a fost respinsă contestaţia Asociaţiei Adevăr şi Dreptate.

18 noiembrie 2008